Ga naar de hoofdinhoud

eXtend: immersieve technologieën voor de broadcastsector

Met dit TETRA-onderzoeksproject willen we de brede Vlaamse broadcast sector helpen om een versnelling hoger te schakelen in het toepassen van immersieve technologieën zodat de sector zich kan meten met internationale spelers. In de eerste plaats wil dit project de bedrijven kennis laten maken met de technologische ontwikkelingen binnen de XR-sector en de manier waarop broadcasters hiervan in binnen-en buitenland gebruik maken om een meerwaarde te creëren bij het aanbieden van media-content of om hun aanbod uit te breiden. Hierdoor kunnen ze beter inspelen op de behoeftes van de mediaconsument of de noden van de sector bij het (door)ontwikkelen van hun technologie. We willen daarnaast de broadcasters en mediabedrijven de kennis aanreiken die ze nodig hebben om de mogelijkheden van XR optimaal te benutten, en dit voor zowel hun producten als hun productieproces.

De implementatie van deze immersieve technologieën zorgt er immers niet enkel voor dat het bedrijf in staat is de consument een sterkere beleving van audiovisuele content aanbieden, maar kan daarnaast ook zorgen voor optimalisatie of uitbreiding van het mediaproductieproces. De doelgroep van het project is de broadcast sector in brede zin, en alle bedrijven die een rol spelen kunnen spelen om immersieve technologieën er in toe te passen: zowel klassieke broadcasters (VRT, DPG/VTM,...)distributiebedrijven (Telenet/The Playground,...), productiehuizen (Videohouse, Gypsy productions,...) als technologie leveranciers (Uncanny, Ricoh,...) en uiteraard bedrijven die verschillende rollen combineren (Studio 100, Soulmade,...). Op moment van indiening hebben we al meer dan20bedrijven die sterke interesse hebben getoond in het project, waarvan achttieneen intentieverklaring heeft bezorgd. Via de samenwerking met MediaNet Vlaanderen bereiken we de hele sector.

Concrete doelen

De concrete doelen van het project zijn:

  1. Technologieverkenning: inventarisatie en verdieping van beschikbare kennis over (1) de technische mogelijkheden van VR, 360° video, AR en andere immersieve technologieën in functie van het produceren of weergeven van audiovisuele content, (2) het vergaren van cases en best practices uit binnen-en buitenland waarbij gebruik gemaakt is van immersieve technologie, (3) het onderzoeken van de financiële en business model aspecten die gepaard gaan met de implementatie van deze technologieën en (4) het nagaan welke meerwaarde immersieve technologieën bieden, zowel op het gebied van mediaproductie als -consumptie.
  2. Technologievertaling: het vertalen van de bekomen kennis naar praktische richtlijnen en raad om implementatie binnen de sector te faciliteren (denk hierbij aan o.m. handleidingen, een overzicht van beschikbaar tools, enzovoort). Daarnaast willen we binnen het project een aantal generieke piloten en test cases uitwerken die dan als inspiratie of voorbeeld kunnen dienen voor de ondernemingen uit de sector. 
  3. Kennisverspreiding: de verworven en vertaalde kennis stroomt in de eerste plaats door naar de doelgroep. Aangezien we ook relevante opleidingen van Thomas More betrekken bij het project om onder meer piloten uit te werken, komt de kennis ook bij de studenten en de toekomstige werknemers van de deelnemende bedrijven terecht. Dit wordt bekomen aan de hand van workshops, seminaries, presentaties tijdens vergaderingen, online publicaties en events.

 

 

 

Partners in het project

Dit onderzoeks- en innovatieproject werkt samen met de volgende partners:

Meer info op https://extendedbroadcast.be/

Looptijd onderzoeksproject: 2020 - 2022

Type onderzoeksfinanciering: TETRA