Ga naar de hoofdinhoud

Hoe nieuwe technologie jouw communicatie kan versterken

Hoe nieuwe technologie de boodschap van een communicatieprofessional kan versterken

Technologie biedt steeds meer nieuwe mogelijkheden om onze job  vorm te geven. Met name de vooruitgang in kunstmatige intelligentie (AI), augmented reality (AR) en neuromarketing heeft de manier waarop communicatieprofessionals en marketeers hun doelgroep bereiken drastisch veranderd.

Wat hebben technologieën als augmented reality (AR), kunstmatige intelligentie (AI) en neuromarketing  gemeen met elkaar?  Ze helpen je een verhaal te vertellen. Niet alleen als ondersteuning tijdens het strategisch en creatieproces, maar ook als communicatiemiddel, kunnen deze technologieën de impact van marketing en communicatie vergroten.

Het Expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitaal Innoveren van Thomas More erkent de grote rol die is weggelegd voor technologie in zowel klantenbinding als –werving en zet daar via praktijkgericht onderzoek  al heel wat jaren sterk op in.  De toekomst van marketing ligt onder andere  in technologieën als AR, AI en neuromarketing. Met deze hulpmiddelen kunnen marketeers meer boeiende ervaringen creëren voor hun doelgroepen, terwijl ze ook waardevolle inzichten krijgen in het gedrag van consumenten. Naarmate deze technologieën steeds meer gemeengoed worden, zullen marketeers ze kunnen inzetten om effectievere campagnes te creëren die resultaten opleveren voor hun bedrijven - en uiteindelijk de gehele klanttevredenheid verbeteren.

Technologie laat niet alleen toe om nieuwe belevingen te creëren voor klanten, maar zorgt ook voor nieuwe mogelijkheden om met hen in contact te komen én kan tot meer conversie leiden. Om die meerwaarde te realiseren is het belangrijk om met de unieke kenmerken van de technologie aan de slag te gaan.  

Augmented Reality (AR) via het project Augmented Customer Involvement (ACI)

Augmented Reality (AR) is een technologie die digitale informatie over objecten of plaatsen in de echte wereld legt. Door AR te gebruiken, kunnen marketeers unieke ervaringen creëren en meeslepende interacties met hun klanten aanbieden. Bij een AR-campagne kunnen gebruikers bijvoorbeeld de streepjescode of QR-code van een product scannen om exclusieve content of kortingen te ontgrendelen. Met AR kunnen merken ook de dialoog aangaan met klanten op een manier die natuurlijk en intuïtief aanvoelt en tegelijkertijd gegevens verzamelen van die klanten.

Het ACI project toonde aan dat AR-technologie nog veel kansen biedt voor klantenwerving en klantenbinding binnen marketing, sales en dienst na verkoop. Voor marketing en verkoop zijn er heel wat toepassingsmogelijkheden, denk aan product marketing, activatie, annotaties bij producten, informatie verlenen, wayfinding, social AR en filters,  after sales support, informatie en documentatie, advertising in AR, virtuele pasruimtes, …  Het is een communicatietool waarmee je een verhaal tastbaar kan maken en dicht bij de klant brengt. AR wordt door de (Vlaamse) consument als innovatief ervaren, het kan dus zeker ook de uitstraling van je bedrijf versterken.

Kom zelf te weten wat de cruciale bouwstenen zijn voor een AR-project, en wat de voornaamste aandachtspunten zijn als je met de technologie aan de slag gaat. Of dat nu voor een gimmick is bij een toffe campagne, of voor functionele AR, zoals wayfinding Via deze link kan je de kerninzichten van het Augmented Customer Involvement project erop nalezen 

Kunstmatige intelligentie (AI) via het project Untapped

Artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds meer een hulpmiddel bij uitstek voor marketeers die verschillende onderdelen van hun werk willen automatiseren. Het kan bijdragen aan de automatisering van handmatige en tijdrovende processen die hierbij komen kijken zoals bv. contenthergebruik, maar kan ook nieuwe creatieve mogelijkheden ontsluiten.

Met AI kan je gemakkelijk grote hoeveelheden gegevens beheren en analyseren om trends of inzichten over doelgroepen te ontdekken. Marketeers kunnen AI ook gebruiken om processen te automatiseren, zoals vragen van de klantenservice of productaanbevelingen op e-commerce sites. Door gebruik te maken van AI kunnen marketeers tijd en middelen besparen en toch gepersonaliseerde ervaringen leveren aan hun klanten. Bovendien helpt het bij taken als segmentering en personalisering , zodat marketeers zich kunnen richten op meer strategische initiatieven in plaats van handmatige processen.

AI kan marketeers dus helpen om hun doelpubliek efficiënt en effectief bereiken met kwaliteitsinhoud over verschillende mediakanalen heen. De interactie tussen menselijke creativiteit en kunstmatige intelligentie kan een grote toegevoegde waarde hebben.  Het praktijkgericht onderzoeksproject UNTAPPED wil ondernemingen dan ook ondersteunen bij multiplatform contentproductie en -distributie. Dit project kwam al eerder aan bod in PUB: https://pub.be/nl/stavajour-4-contenthergebruik-en-audience-metrics/. Je kan er ook meer over lezen via deze link: https://untapped.be/ 

Neuromarketing

Neuromarketing verwijst naar het meten van fysiologische en neurale signalen om inzicht te krijgen in de emoties, voorkeuren en beslissingen van (potentiële) klanten. Emoties in kaart brengen via fysiologische en neurale signalen was tot voor kort het onderwerp van fundamenteel onderzoek en vooral multinationals (met grote budgetten) experimenteerden ermee in marktonderzoek.

Recente ontwikkelingen binnen de technologie verlagen de drempel voor implementatie van neuromarketing technieken en biedt ook voor kleineren onderneming de kans om ermee aan de slag te gaan. Het kan gebruikt worden als een methode om consumentengedrag te meten en te begrijpen waarom mensen bepaalde beslissingen nemen bij de aankoop van producten of diensten. Het kijkt naar zowel bewuste als onbewuste reacties van potentiële klanten om inzicht te krijgen in hoe zij een product of dienst ervaren.

Het toegankelijker worden van de technieken  neemt niet weg dat er nog heel wat vragen blijven die Thomas More met dit project wil beantwoorden. Die antwoorden willen we verkrijgen via interactie tussen technologiespelers, marketing- en communicatieprofessionals, onderzoekers en studenten. Volg het project via deze link: https://www.thomasmore.be/neuromarket

Wil je meer te weten komen over deze onderzoeken of wil je graag samenwerken met onze onderzoeksexperten?  Contacteer dan: